Bionext start actie voor door hagel getroffen bio-boomgaard ’t Gelders Eiland

2015-09-03 13:45

As zondag 6 september tussen 11 en 17 uur kunnen adoptanten van Adopteer een Appelboom extra komen plukken op ’t Gelders Eiland. Deze plukdag is ingelast vanwege de enorme hagelbui, die de boomgaard op zondag 30 augustus heeft getroffen. Een groot deel van de appels hebben schade en moeten snel geplukt worden. Dan zijn ze nog geschikt om te verwerken tot appelmoes, appelsap of andere lekkere appelgerechten. Als de beschadigde appels niet geplukt worden, tasten deze de nog goede appels aan en is de hele oogst verloren. Bionext is ook een actie gestart om de teler financieel te steunen. 

Bio-teler Harmen Peters van ’t Gelders Eiland schat de hagelschade in zijn boomgaard op 100%. De timing van de hagelbui die de boomgaard in Lobith trof, had niet slechter kunnen zijn. "Het fruit stond er zo mooi bij, alles zag er prima uit en was klaar om geoogst te worden." Harmen vertelt dat sommige hagelstenen zo groot waren als zijn duimnagel. "Ze hebben heel veel schade aangericht. Een groot deel van de oogst is verloren, de appels kunnen alleen voor verwerking gebruikt worden." 

De hagelbui heeft voor een half  miljoen schade veroorzaakt in de biologische boomgaard. Bionext is een actie gestart om ’t Gelders Eiland te steunen. Adoptanten (en andere mensen) die willen helpen, kunnen dat op 2 manieren doen:

- Doneren van hun appels aan de teler. 

- Geld donatie op de rekening van Bionext: NL 63 TRIO 0784784000 t.n.v. Stichting Bionext te Zeist onder vermelding van ‘Gelders Eiland’

Na zondag plukt de teler alle beschadigde appels van de adoptiebomen, om zo de goede appels te redden. De geplande plukdagen en de plukfeesten op 19 en 20 september gaan gewoon door. De oogst per boom zal echter een flink stuk kleiner zijn, omdat een groot deel van de appels dan al geplukt is. 

Bio-boomgaard ’t Gelders Eiland is gevestigd aan de Eltenseweg 1, 6915 KA, Lobith bij Arnhem.